top of page

Terveisiä lastenlapsille! (Ilkan kolumni 28.11.2018)


Terveisiä PowerParkista!

Posti toi kortin pojanpojalta. Hän oli tosin lähettänyt sen Seinäjoelta, kaukana PowerParkista, mutta ajatus on hieno.

Mikä estää lähettämästä terveisiä mistä tahansa mielipaikasta? Tulee halvaksi eikä juuri kuluta ympäristöä. Ilman muuta uuden ajan ratkaisu. Nuorissa on tulevaisuus.

Terveisiä Lestijoelta, Kilpisjärveltä ja Kiotosta!

Mutta kyllä lapsenlapsikin osaa ottaa oppia. Kun käytin selvä-sanan sijasta sanaa selma, se huvitti pojanpoikaa niin paljon, että hän otti termin heti käyttöön. Ja kun Eemeliltä kysyttiin ehdotusta pikkusiskon nimeksi, oli vastaus selvä.

Selmakin on nyt jo kaksivuotias.

Myönnän, kaikki väitteet isovanhempien höperyydestä pitävät paikkansa.

Huumorintajukin on sopivasti parivuotiaan tasolla. Kun yksi putoaa tyynyltä, toinen tekee saman perässä ja molempia naurattaa. Hyvä juttu, kokeillaan vielä. Ja kun lusikka putoaa pöydältä…

Ei kai paappa taas villitse? Mutta kun Selma aloitti…

Nyt on opeteltu pikkulikan kanssa jo toista vuotta jokaviikkoista kirjastokäyntiä. Kirjat alkavat maistua yhä paremmalta muun viihtymisen ohessa. Vielä kun saisi opetettua Ryhmä Haun hahmojen nimet mummalle ja paapalle.

Isovanhempana voi aloittaa elämän vielä kerran puhtaalta pöydältä.

Haluaisitko olla vakaa vai vauhdikas, kokkaaja vai korjaaja? Se on vain itsestä kiinni. Jokainen isovanhempi luo oman näköistä turvallisuuden taikapiiriä ydinperheen ympärille.

Tutkijakin löysi erilaisia rooleja: sporttimummu, filosofipaappa, kulttuurivaari ja hömppämumma.

Hmm… miten olisi melova paappa? Melontakaveri antoi kauan sitten tuon nimen Kristiinankaupungin saaristossa kulkevalle kumaralle miehelle, joka kulki kajakilla mustikassa. Melovan paapan arvonimi on alkanut tuntua vuosi vuodelta yhä paremmalta.

Niinpä melottiin pojanpojan kanssa yöksi saareen. Kun käväisin teltan ulkopuolella, jälkikasvu oli löytänyt kännypiilon ja napannut saman tien sata selfietä. Kyllä naurettiin! Ja pantiin parhaat osumat talteen.

Usein puhutaan win-win-tilanteesta. Lastenlasten kanssa touhuilu on jotain vielä parempaa: se on win-win-win. Eikä tämä ajatus syntynyt paapan päässä, vaan se tuli ulos Murgit-mamman suusta.

Ei osattu kuvitella, että näkökulma olisi näin erilainen, ennen kuin se oli koettu kaikissa rooleissa.

Lapsena otat vastaan kaiken hyvän, mitä on tarjolla. Vanhempana tallaat ruuhkavuosien sumussa kiitollisena avusta. Isovanhempana nautit elämän jälkiruokaa, kuten Ruotsin kuningatarmummo sen sanoo.

Terveisiä vanhemmille! Teidän vaativa tehtävänne on asettaa rajoja ja tuottaa lapsille myös pettymyksiä. Isovanhempien hauskempi homma on tarjota pala paratiisia maan päällä. Lastenlasten tehtäväksi jää valaista olemassaolollaan päivä, tai vaikka koko harmaa marraskuu.

Tags:

Etsi tunnisteilla
Arkisto
bottom of page