top of page

Vaihtoehtoista pääsiäistä! (Ilkan kolumni 17.4.2019)


Ehdotan, että vietät vaihtoehtoisen pääsiäisen.

Älä peljästy, mistään rajoituksista ei ole kyse. Mämmiä, pashaa ja suklaamunia saa yhä syödä. Vaihtoehtoisen pääsiäisen resepti on helppo ja halpa.

1. Mene kirjastoon.

2. Lainaa vaihtoehtoinen Jeesus-romaani.

3. Avaa tuo kirja pääsiäisenä.

4. Siirry valon nopeudella toiseen aikaan ja paikkaan.

Minulla on takana 20 vaihtoehtoisen pääsiäisen putki ja hyvin hienoa on ollut.

Perinne jatkuu huomenna, kun aloitan israelilaisen Amos Ozin viimeiseksi jääneen romaanin Juudas. Ja taas toteutuu kirjallisuuden ihme, päästövapaa ajatusmatkailu yli rajojen.

Jeesuksen tarina on meille kaikille niin tuttu pienestä asti, että sitä on vaikea enää nähdä. Avuksi tulee romaanikirjailija, toisenlaisten näkökulmien ammattilainen. Jeesuksen elämä on innoittanut monia heistä huippusuorituksiin.

Ensimmäinen löytö 20 vuotta sitten oli José Saramagon Jeesuksen Kristuksen evankeliumi. Kommunistiksi itseään kutsunut kirjailija kirjoitti upean 500-sivuisen tarinan Jeesuksesta.

Lisää vaihtoehtoisia valiokirjoja: D.H. Lawrencen Mies joka kuoli, Nikos Kazantzakiksen Viimeinen kiusaus, Michael Moorcockin Katso ihmistä!, Norman Mailerin Pojan evankeliumi ja Torgny Lidgrenin Bat Seba.

Eivätkä kotimaiset tekijät jää yhtään huonommaksi. Lue vaikka Jukka Larsonin (eli Pirkko Saision) Viettelijä, Risto Saarisen Jeesus Jokisen tapaus, Harri Sirolan Jeesus Enkelinpoika Nasaretilainen, Jukka Pakkasen Muuan Jeesus tai Asko Sahlbergin Herodes tai Pilatus.

Maukkaita kirjoja kaikki.

(Pyydä koko kirjalista, jos kiinnostaa: anssi.orrenmaa@nic.fi)

Kirjailijat ovat eteviä keksimään selityksiä esimerkiksi Jeesuksen ihmeteoille.

Parantumisia selitetään ”ihmisen omalla biologisella myrskyllä”. Vetten päällä kävelemiseen on monta hyvää selitystä, kuten myös viiden leivän ja kahden kalan tapaukseen. Samoin suurimpaan kaikista, tyhjän haudan ja sen jälkeisen ilmestymisen mysteeriin.

Kaikkein jännittävintä on ajatella, että jotain todella tapahtui runsas 2000 vuotta sitten, ja että sillä jollakin on yhä valtava vaikutus.

Kivitettiinhän Jeesustakin aikanaan, mutta nyt mies on maailman maineessa, muotoili Matti Nykänen.

Oman syvämietteisen Jeesus-kirjansa, Rakentajan, kirjoitti Finlandia-runoilijamme Gösta Ågren, hänkin vasemmistoradikaalin maineessa.

Haastattelin Ågrenia hänen pienessä punaisessa mökissään Uusikaarlepyyn Lippjärven kylässä. Kun kysyin Ågrenin suhdetta uskontoon, hän kertoi olevansa agnostikko.

Agnostikko Ågren nimittää pääsiäisen ajan tapahtumia ratkaisevaksi hetkeksi ihmiskunnan historiassa. Runokirjansa esipuheessa hän kirjoittaa Jeesuksen opetuksista näin komeasti: ”Me tiedämme sisimmässämme, että tämä on ainoa suuri totuus. Se liekehtii ikuisena aamutaivaana pimeyden ja kauhujen laakson yllä.”

Vau, mikä Göstan evankeliumi!

Etsi tunnisteilla
Arkisto
bottom of page