top of page

Ihminen on sitä mitä hän ...lukee (Ilkka-Pohjalaisen kolumni 14.3.2020)


Sanataiteilija Juice Leskinen huomasi ihmisen olevan sitä mitä hän syö. Väitän, että ihminen on vielä enemmän sitä mitä hän lukee.

Olemme testanneet ajatusta nyt yli seitsemän vuoden ajan Seinäjoen seudun toimittajat ry:n porukalla. Niin pitkään olemme haastaneet sunnuntaivieraita kertomaan kirjasuosituksistaan Seinäjoen Apila-kirjastoon.

Eikä voi mitään: sunnuntaivieras paljastaa kirjapinonsa lisäksi sielunsa ja sydämensä. Ja rivien välistä kysymällä pääsee kurkistamaan myös pään sisälle. Siellä tapaa näkyä avartumista, empaattisuutta ja moniarvoisuutta.

Sunnuntaivieras-haastattelut ideoitiin tammikuussa 2013 houkuttimeksi, että saataisiin pidettyä uuden kirjaston kahvila auki myös pyhäisin.

Kahvila on tukevasti auki, joten tempaus täytti alkuperäisen tehtävänsä. Se on kuitenkin alkanut elää myös aivan omaa elämäänsä.

Valveutunut väki vaeltaa yhä sunnuntaisin kuulemaan kirjasuosituksia. Tosin oikeasti he tulevat katsomaan kiinnostavaa vierasta, joka kuvittelee puhuvansa kirjoistaan, mutta kertookin vielä enemmän itsestään.

Kirjailijat paljastavat esikuvansa, näyttelijät haaveensa, muusikot vaikutteensa, opettajat idolinsa, urheilijat salaiset harrastuksensa ja virkamiehet syväelämänsä.

Edes poliitikot ja bisnesihmiset eivät lue vain raportteja ja esityslistoja. Sen ovat todistaneet muun muassa Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Gröhn sekä eurokansanedustajat Anneli Jäätteenmäki ja Mia-Petra Kumpula-Natri. Mippe-meppi kertoi perustaneensa Brysseliin jopa lukupiirin.

Iloisia yllätyksiä tulee jatkuvasti. Piispa Simo Peura peukutti Tolkienia. SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara aloitti Albert Camus’lla ja jatkoi Veijo Mereen. Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius taisi antaa vihjeitä tulevasta ohjelmistosta.

Huomenna olisi ollut vuorossa sunnuntaivieras numero 148, kirjailija Paula Nivukoski Isostakyröstä, mutta korona-tilanteen takia tilaisuus siirtyy eteenpäin.

Paulan herkulliset kirjasuositukset näkyvät kuitenkin jo Apila-kirjaston kotisivuilla. Niistä sopii nautiskella ilman tartuntavaaraa, kuten lukemisesta muutenkin.

Sunnuntaivieras-formaattia uskaltaa tarjota vaikka vientituotteeksi. Kun se toimii Seinäjoella, se vetäisi varmasti väkeä muuallekin.

Koska ihminen on sitä mitä hän syö ja lukee, hän näyttää myös siltä sanomalehdeltä, jonka ahmaisee aamupalakseen. Ja juuri nyt näytät pureskelevan aika tarkasti Ilkka-Pohjalaista.

Lehtemme haastaa meitä laajentamaan tajuntaamme. Totta, varmasti myös lehden lukeminen lisää avaruutta, empatiaa ja moniarvoisuutta. Päähän näkyy mahtuvan hyvin myös ripaus naapurimaakunnan asioita, vaikkapa Kalastuksen taloa ja Kalevan navettaa.

Ehkä tämä on testi: osaisimmeko olla vähän avarakatseisempia pohjalaisia, sellaisia ilkkapohjalaisia.

Sitä paitsi, jos saat lehden paperiversiona, sinun ei tarvitse ostaa erikseen värityskirjaa. Päivä käynnistyy stressittömämmin, kun värität aamuisin lehtesi mustavalkoiset sarjakuvat, lupaa Pirkka-niksi.

Etsi tunnisteilla
Arkisto
bottom of page