top of page

Ammattilaisen ja amatöörin ero (Eparin kolumni 29.12.2021)


Tiedätkö, miksi Englannin kuninkaan kruunu on esillä Fazerin Vihreiden kuulien pakkauksessa?

Siksi, koska Karl Fazer lähetti vuonna 1902 kuulapakkauksen tervehdykseksi Edvard VII:n kruunajaisiin. Ja Karlin poika Sven lähetti vuonna 1947 uuden marmeladipakkauksen Edvardin tyttären, nykyisen kuningatar Elisabethin häälahjaksi.

Nämä tiedot selviävät mainiosta Nostalgia-lehdestä. Vihreiden kuulien lisäksi lehden joulunumero esittelee Ellen Svinhufvudin diplomaattivanukkaan, sukeltaa entisajan hääjuhliin, perehdyttää Cadillacin innovaatioihin, kertoo venäläisen posliinin tien turistien aarteeksi, tutustuttaa 1920-luvun budoaarinukkeen ja tekee tuubeista niksikoristeita.

Mutta siis mikä Nostalgia…?

Älä ihmettele, jos et ole kuullut lehdestä. Tämä yksityinen aikakauslehti syntyy yhden suvun voimin ja ammentaa sen omista kiinnostuksen kohteista. Nostalgia on ilmestynyt joulusta 2014 lähtien kahdesti vuodessa ja on tyytyväinen 30 kappaleen valtakunnalliseen levikkiinsä.

Mahtaako vastaavia helmiä piileskellä ympärillämme enemmänkin?

Nostalgian päätoimittaja on hyllykalliolainen perhetuttumme Tarja Lahtinen. Tarjan lisäksi tämän mies, pojat, sisarukset, äiti, isä ja monet muut sukulaiset ovat saaneet vuodesta toiseen ilon osallistua lehden punnertamiseen.

Nostalgia kertoo suvun harrastusten laajuudesta ja syvyydestä. Kirppu- ja rompetorit, huutokaupat, vanhojen tavaroiden tapahtumat ja monet lähdeaineistot ovat tulleet tutuksi. Lehden lisäksi on syntynyt myös yksityinen lelumuseo.

Ammattikirjoittajana olen ihaillut, miten joukko aivan muiden alojen ihmisiä ottaa selvää asioista ja taikoo niistä kiinnostavia tarinoita.

Mutta juuri tämä onkin ammattilaisen ja amatöörin ero. Ammattilainen on palkkasoturi (= free lancer), joka tekee työkseen sitä, mistä maksetaan. Amatööri on harrastuksensa rakastaja (= amator), jonka pistää liikkeelle intohimo.

Se näkyy myös Tarjan uusimmassa pääkirjoituksessa:

”Mitä ihmiselle lopulta elämästä jää? Voisin uskoa, että muistot eletystä elämästä ovat parasta, mitä on saatu yhdessä kokea. Leningradin (posliini)reissukin on nyt rakas, hauska muisto. Hyvä, että on eletty rohkeasti. Rohkeaa elämäntäyteistä vuotta teille kaikille!”댓글


Etsi tunnisteilla
Arkisto
bottom of page