top of page

Kirja kertoo, missä olemme (Pohjanmaan Kirjailijoiden blogi lokakuussa 2023)


Olen tullut siihen tulokseen, että elämässä kannattaa laittaa kaikkein eniten toivoaan etevään romaanikirjailijaan. Luultavasti hän osaa kertoa parhaiten, millaisessa maailmassa elämme.


Tie tähän havaintoon on ollut pitkä. Alkuvirike saattoi olla lapsuudenkodin olohuoneen seinän kokoinen kirjahylly, jossa on katosta lattiaan kiinnostavaa luettavaa.

Seuraava etappi oli Time-lehden julkaisema parhaiden romaanien lista, jonka leikkasin talteen lukioikäisenä. Vähitellen lista tuli tutuksi.


Tämän takia kotimainen kirjallisuus uhkasi jäädä paitsioon, joten päätin ottaa sotaväessä spurtin tässä lajissa. Kun armeijakaverit syventyivät hiljaisen tunnin aikana Taistelijan käsikirjaan, minä otin eteeni kotimaisen kaunokirjan. Luin niitä armeijan aikana 60.


Eikä lukeminen jäänyt siihen, vaan se on jatkunut oikeastaan yhä kiihtyen. Ennätyksen tein koronavuonna 2020, jolloin luin 208 kirjaa.


Kirjojen lisäksi pidän listoista, minkä takia minulla on kirjojen, elokuvien, teatteriesitysten ja maalausten TOP 100 -listat. Kotimaisten kirjojen ykköstilaa pitää hallussa Volter Kilven Alastalon salissa ja ulkomaisen kirjojen kärjessä on Franz Kafkan Oikeusjuttu. Mutta koskaan ei tiedä, milloin vastaan tulee kirja, joka mullistaa listan − tai elämän.


Tässä kuussa ilmestyy oma kirjani numero 38. Kaikki kirjani ovat tietokirjoja, mutta tämä uusin on ensimmäinen, jonka aiheena on kaunokirjallisuus. Kirjoitimme yhdessä Tuuri-tohtori Markku Kulmalan kanssa Pohjalaisen kirjallisuuden käsikirjan. Kirja Sanoilla rakennettu yrittää selvittää 152 sivullaan, mikä on se paikka, jossa olen syntynyt ja elänyt suurimman osan elämästäni. Vastauksia antaa 56 kirjaa ja kirjailijaa 150 vuoden ajalta.

Joukossa on monien Pohjanmaan kirjailijoiden jäsenten kirjoja, ei kuitenkaan kaikkien, sillä valinta on aina monen tekijän ja sattumankin summa (aivan kuin myös pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon valinta).


Haluan kuitenkin kertoa, arvoisat jäsentoverini, että arvostan hyvin paljon sitä rohkeaa työtä, mitä teette. Oma rohkeuteni ei ole riittänyt kuin tietokirjojen kirjoittamiseen.


Luulen kuitenkin, että nyt olemme saaneet aikaiseksi aika kiinnostavan tietokirjan. Ymmärrykseni saattoi riittää juuri ja juuri sen kirjoittamiseen, mutta ei vielä sen käsittämiseen.


Kun Pohjalaisen kirjallisuuden käsikirja on kohta tullut painosta, ajattelin avata sen ja yrittää ymmärtää, mitä siinä oikein sanotaan. Sillä kirjallisuus on maailman tutkimista ja nyt tutkimuskohde tulee jo hyvin lähelle.

Comentarios


Etsi tunnisteilla
Arkisto
bottom of page