top of page

Lähimmäinen lätäkössä (Eparin kolumni 2.8.2023)


Osuin paikalle, kun ikäihminen oli juuri kaatunut rollaattorilla keskelle risteystä. Nainen jäi virumaan mahallaan vesilätäkköön.

Pysähdyimme auttamaan toisen paikalle ehtineen kanssa. Hän otti yhteyttä hätäkeskukseen, minä jäin tutkimaan kaatunutta. Nainen oli tajuissaan, mutta valitti kipuja. Vedin hänet varovasti pois lätäköstä ja kehotin pysymään liikkumatta paikalla.

Ambulanssi tuli kohta ja otti tilanteen haltuun. Meidän tehtäväksi jäi varmistaa, että muu liikenne ei aiheuttanut lisävahinkoja.

Selvisimme säikähdyksellä tilanteesta, jollainen saattaa sattua kenelle tahansa koska vain. Olin sattunut juuri käymään SPR:n viikonlopun ensiapukurssin, missä neuvottiin pitämään kynnys matalana 112-soitolle, myös lisäohjeiden saamiseksi. Näin teimme.

Olin mennyt ensiapukurssille pitääkseni voimassa melonnanohjaajan pätevyyden. Samalla sain kouluttaja Jarmo Lahtelalta vaikuttavan kansalaistaitojen tietoiskun, joka veti hiljaiseksi kymmenen muutakin koskihäjyä.

Tilastojen mukaan nimenomaan kaatumiset ja putoamiset aiheuttavat Suomessa eniten kuolemia, toistatuhatta joka vuosi.

Osa ensiavun ohjeista oli ehtinyt päivittyä neljässä vuodessa, mutta esimerkiksi suositus painallus−puhallus-elvytyksestä oli ennallaan. Vuorotellen 30 painallusta ja 2 puhallusta, painalluksen rytmi kaksi kertaa sekunnissa. Staying Alive tarjoaa korvamadon tempolle, jos tosipaikka osuu kohdalle.

Yhä vahvemmin painotetaan, että elottoman elvyttämiseen olisi tärkeää saada defibrillaattori käyttöön mahdollisimman pian.

Vaikea sana on nykyään onneksi suomennettu sydäniskuriksi. Seinäjoella on jo toistasataa yleisellä paikalla olevaa sydäniskuria, joita saa käyttää kuka tahansa.

Sydän pitäisi saada toimimaan mieluiten alle viidessä minuutissa. Jos risteyksessä kaatuneen sydän olisi pysähtynyt, olisimme ehtineet hakea sydäniskurin Prismasta paikalle juuri tuossa ajassa.

Kannattaa kurkistaa defi.fi-rekisteristä, mistä lähimmät sydäniskurit löytyvät. Käyttöä voi opiskella kurssilla tai netistä. Myös itse laite ohjeistaa toiminnassa.

Eikä sydäniskuri pompauta ihmistä niin kuin elokuvissa, korkeintaan vähän nytkäyttää. Mutta saattaa pelastaa lähimmäisen hengen.

Turvallista loppukesää!

コメント


Etsi tunnisteilla
Arkisto
bottom of page