top of page

Sosiaalista lukemista

Lukeminen on lähtökohtaisesti yksinäistä puuhaa. Paitsi, että se voi olla myös yltiösosiaalista. Olen mukana kahdessa insituutiossa, jossa lukemisen kokemus jaetaan muiden kanssa: lukupiirissä ja sunnuntaivieraissa. Kummankin paikka on Seinäjoen Apila-kirjastossa.

Apilan lukupiirit pyörivät neljättä vuotta. Hokkasen Elina vetää ulkomaista piiriä, minä pohjalaista. Se tarkoittaa, että sekalainen joukko ihmisiä lukee saman kirjan ja kokoontuu vaihtamaan siitä ajatuksia.

Elina neuvoi kokeneempana, että paras aloituskysymys on: mitäs piditte kirjasta? Eikä siinä juuri muuta sitten tarvitakaan, juttua riittää tunniksi. (Noin helppoa on lukupiirin vetäminen.) Lopuksi annetaan pisteitä yhdestä viiteen. Yleensä korotan arvosanaa siitä mitä olen aikonut, koska olen oppinut uusia asioita kirjasta, samoin sen lukijoista. On aina jännittävä huomata, miten eri tavoin koemme saman kirjan.

Pohjalainen lukupiiri kokoontuu seuraavaksi Lainan päivänä to 8.2. kello 17:30. Käsittelyssä on Anneli Kannon Lahtarit. (Paljastan jo, että kirja teki vaikutuksen. Minusta Lahtarit on valkoisten tuntematon sotilas.) Elinan ylikansallinen lukupiiri pui ke 15.2. virolaisen Rein Raudin kirjaa Täydellisen lauseen kuolema. Seuraavia istuntoja voit kysyä Apilasta, ja kirjoja myös.

Toinen avoin solu-toiminta (= sosiaalinen lukeminen) kokoontuu Apilassa sunnuntaisin kello 14, jo viidettä vuotta. Suosituksiaan on tähän mennessä kertonut 84 sunnuntaivierasta. Ja se myös on hauskaa hommaa. Ihmiset puhua innoissaan mielikirjoistaan. Salajuoni on se, että valitut kirjat kertovat yhtä paljon vieraista. Taas on siis kyse sekä kirjoista että lukijoista, aivan kuin lukupiireissä.

Alla näkyvät loppukevään sunnuntaivieraat. Tervetuloa myös sinne!

28.1. Timo Ristilä, Seinäjoen kaupunginteatterin kapellimestari / Anssi O.

4.2. Päivi Artikainen, äidinkielen opettaja, esikoiskirjailija, tuore kustantaja / Pia H.

11.2. Hanna Mäkynen, sosiaalineuvos, terveydenhoitaja / Hely H.

18.2. Jussi-kuoron lauluryhmä Heikoollenkki / Iina Å.

25.2. Heikki Risikko, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja / Terttu K.

4.3. Satu Kankare, Lapuan uusi kaupunginjohtaja / Anssi O.

11.3. Merja Mäki, alahärmäläinen kirjailija / Kirsi H.

18.3. Atso Almila, kapellimestari / Terttu K.

25.3. Henna Helmi Heinonen, seinäjokelainen kirjailija / Anssi O.

Etsi tunnisteilla
Arkisto
bottom of page