top of page

Kuin tehty lukupiirille (Eparin kolumni 2.11.2023)


Apila-kirjaston pohjalainen lukupiiri kokoontuu torstai-iltana, taas kerran.

Tämä on jo yhdeksäs vuosi, kun syvennymme pohjalaisiin kirjoihin. Elina Hokkanen on vetänyt saman ajan ulkomaisten romaanien lukupiiriä.

En olisi aloittaessa uskonut, että aina vain mennään pohjalaisella teemalla. Yksi selitys sille on, että pohjalainen kirjallisuus elää kaikkien aikojen kultakautta sekä määrän että laadun puolesta.

Tämä on todettu paitsi lukupiirissä, myös Ilkka-Pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon raadissa. Viime vuosina on ilmestynyt noin 40 pohjalaista kaunokirjaa vuodessa.

Kaksi vuotta sitten lukupiiriläiset kysyivät, koska otetaan luettavaksi jokin minun kirjoittamani kirja.

Kysymys oli hyvä, sillä olin tuolloin tehnyt yli 30 tietokirjaa, ja luemme välillä myös niitä. Vastasin, että ei aivan vielä, mutta odottakaahan pari vuotta niin…

Nyt se pari vuotta on kulunut. Lukupiirin käsittelyssä on Sanoilla rakennettu, Pohjalaisen kirjallisuuden käsikirja, jonka kirjoitin sen kolmessa vuodessa Tuuri-tohtori Markku Kulmalan kanssa.

Tämä kirja, opukseni numero 38, on kuin tehty pohjalaiselle lukupiirille. Sen 152 sivulla esitellään 56 pohjalaista kirjaa ja kirjailijaa 150 vuoden ajalta.

Jos huvittaa tulla torstai-iltana lukupiirin istuntoon, olet tervetullut. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Eikä haittaa, vaikka et olisi lukenut Pohjalaisen kirjallisuuden käsikirjaa. Kirjoja on saatavilla paikan päällä.

P.S. Tähän kolumniin tuli dramaattinen viime hetken muutos, sillä kotitesti kertoi juuri, että pari päivää potemani flunssa olikin korona.

Todennäköisesti toin taudin tuliaisina Helsingin kirjamessuilta, missä seisoin tiiviissä rintamassa kuuntelemassa presidenttiehdokkaiden kirjavalintoja. (Totesin taas, että meillä on harvinaisen fiksut ehdokkaat.)

Mutta pohjalainen lukupiiri: se pidetään koronavapaasti Apila-kirjaston Jaaksi-salissa torstaina 2. marraskuuta kello 17:30. Sain nimittäin parhaan mahdollisen tuuraajan, lukupiirikollegani Elina Hokkasen.

Ei siis tervetuloa, vaan tervemenoa lukupiiriin!Comments


Etsi tunnisteilla
Arkisto
bottom of page