top of page

Viiden minuutin sairaskertomus (Ilkan kolumni 18.4.2018)

Tiedätkö kaveritapaamisen viiden minuutin säännön?

Omista vaivoistaan saa jutella korkeintaan viisi minuuttia, niin aikaa jää muillekin kuin sairaskertomuksille. Se on hyvä ohje ja vuosien edetessä yhä tarpeellisempi.

Henkilökohtaisten kremppojen jälkeen voidaankin sitten siirtyä puimaan sote-oireyhtymää. Siihen ei viisi minuuttia oikein tahdo riittää, mutta yritetään.

***

Havahduin äsken siihen, miten monta erilaista sote-todellisuutta meillä onkaan. Hätkähdin tähän, kun syvennyin maakunnallisen sote-paneelin johdattamiseen Seinäjoen Apila-kirjastossa.

Ylimpänä näkyy poliittinen taso, jossa siinäkin on kaksi vastakkaista todellisuutta: tuomitseva ja ymmärtävä. Keskustelijan kannan arvaa yleensä siitä, istuuko hänen taustapuolueensa hallituksessa vai oppositiossa.

Samaan aikaan sadat virkamiehet ja tuhannet luottamushenkilöt valmistelevat jo toteuttamista. Pelkästään Etelä-Pohjanmaan muutostoimistossa Framilla istuu parisenkymmentä virkamiestä.

Aika haastava tehtävä valmistella kohta toteutuvaa historian suurinta sosiaali- ja terveysremonttia, joka saattaa kaatua yhdellä napinpainalluksella.

Apilan paneelissa näytti siltä, että yllättävän moni asia oli vielä auki jopa keskeisille valmistelijoille. Mutta parasta yritetään ja toivotaan.

Pahinta pelkäävät ja edes jotain hyvää toivovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka käytännössä toteuttavat uudistuksen. Tässä keskeisessä joukossa näkyy suurta kyllästymistä. Edessä on pienempi tai suurempi kaaos, joka on ainakin vähän aikaa nykyistä tilannetta huonompi.

Kaikkein tylsin paine kohdistuu Seinäjoen sairaalapäivystykseen. Ei ole toista tapausta tasavallan historiassa, jossa presidentti ja pääministeri ovat nostaneet yhden yksikön kieliosaamisen tällaisen tikun nokkaan.

Pohjanmaan rannikon laaja päivystys saisi kovin mieluusti pysyä Vaasassa. Mutta aivan varmasti jokainen saa Seinäjoella mahdollisimman hyvää palvelua, kun vain yritetään ymmärtää ja tulla ymmärretyksi.

***

Unohtuiko vielä jokin todellisuus?

Tosiaan, asiakkaat. Apilan sote-paneelissa tästä joukosta kuului suurta epätietoisuutta ja pelkojakin. Aiheellisiin kysymyksiin saatiin selviä vastauksia, joiden sisältö oli usein: emme tiedä.

Emme vielä tiedä, kuka neuvoo vanhusta hänen hankalissa kysymyksissään. Emme osaa vielä kertoa palvelutuottajien kriteerejä.

Emme tiedä. Kutsumme sitä soteksi. Teemme parhaamme. Ketään ei jätetä.

***

Sote-uudistus on juuri nyt niin levällään, että kokonaisuutta on hankala hahmottaa. Tulee mieleen osuuskaupan avajaisissa käyty keskustelu.

- Kyllä piti Helsingin herra hienon juhlapuheen.

- Tosi hienon, ei varmaan kukaan ymmärtänyt.

- Kyllä osuuskaupan johtaja ymmärsi.

- Väärin ymmärsi.

- Ymmärsipä kuitenkin.

Yritetään ymmärtää, vaikka ei aina aivan ymmärrettäisikään.

Anssi Orrenmaa

Kirjoittaja ymmärtää soten, mutta luultavasti aivan väärin.

Anssi Orrenmaa

Kirjoittaja ymmärtää soten, mutta luultavasti aivan väärin.

Tags:

Etsi tunnisteilla
Arkisto
bottom of page